Fler ställen för elever att plugga på.

Det normala en vardagseftermiddag är att biblioteket är proppfulla av studerande elever och en och annan pensionär som vill ha lite miljöombyte. Alla de få, tämligen dåligt studieanpassade borden är upptagna. Vart tar man då vägen när biblioteket är fullt, skolan stängd och hemmet alltför distraherande för att seriösa studier ska vara ett alternativ?

Svaret borde vara till ett studiehus, ett ställe nära ett bibliotek med små rum tillägnade enskilda studier och lite större rum tillägnade studier i grupp, gärna med en cafeteria som säljer mackor, kaffe och yoghurt till ett rimligt pris. Men det här är rent önsketänkande, vem skulle investera i något sådant? Där borde svaret vara staten. Det handlar om ungdomars rätt till en lugn studiemiljö i ett samhälle där utbildning spelar en oerhört central roll. Bör då inte staten ta ansvar och se till att de har rätt förutsättningar för att kunna göra sitt bästa?

Visserligen har man alltid sitt hem att vara i för att studera, men det är inte säkert att det erbjuder någon vidare studiero. Vissa har småsyskon springandes omkring, andra kan inte koncentrera sig med dator och TV omkring sig. Det kan även vara så att man helt enkelt inte trivs i sitt hem och därmed inte kan finna ro att studera där. i biblioteken kan det också förekomma störande moment med folk som går omkring och studenter som samtalar i syfte att göra grupparbeten.

Förvisso erbjuder en del universitet och högskolor ställen för studenterna att plugga på, men även grundskole- och gymnasieeleverna bör erhålla rätten till en lugn och trivsam arbetsmiljö.

Detta är ingenting lärarna tar i åtanke då de ger eleverna läxor, utan det förutsätts att det är eleverna själva det beror på om läxorna blir gjorda eller inte. Men kanske hade bra mycket fler elever kunnat göra sina läxor ordentligt och effektivare om det fanns bra ställen att göra dem på, utan en massa störande moment och lockande sidospår att ta.

Advertisements

About Ada

Jag är ännu en liten människa som har alldeles för stora tankar för att de ska få plats inom mig. Därmed följer jag strömmen och skaffar mig en blogg även jag. Eller gör ytterligare ett försök att upprätthålla en blogg kanske är mer korrekt. Primärt så vill jag se hur folk reagerar gentemot det jag skriver, om det är någonting som kan ha ett värde mer än det självuppfyllande syfte som skrivandet i sig har. View all posts by Ada

One response to “Fler ställen för elever att plugga på.

  • tullemeck

    Det var presix så det var ordnat i den “nybyggda” sjöbefälsskolan i kalmar,, trycket blev så hårt på de rummen att man fick boka in sig.. men där pluggade vi till många tentor.. vi kunde nemli komma in i de utrymmena + maskinrums och bryggsimulatorn så vi kunde hålla på nätterna igenom om så behövdes En kaffe maskin och en automat med blandat smaskens visserligen,, men dagtid fanns det en gubbe som langade fram luncher och fika till bra priser

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: